De Error Establishing a Database Connection Error, of in goed Nederlands: fout bij het maken van de databaseconnectie, is een fout die redelijk vaak voorkomt bij WordPress websites. De melding op een bijna volledig wit scherm ziet er angstaanjagend uit, maar met dit stappenplan ben je zo van je foutmelding af. We leggen je uit waarom je de melding krijgt, en natuurlijk ook hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf komt.
Inhoudsopgave
Hoe ontstaat de databaseconnectie fout?
Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaat deze error bij de achterliggende database van je website. Het maken van de verbinding met deze database gaat dan niet hoe het hoort, waardoor je de foutmelding krijgt. Deze database is belangrijk, omdat deze alle informatie bevat die moet worden doorgestuurd naar de gebruiker. Deze gebruiker kan vervolgens de site gebruiken zoals jij hem hebt ontworpen. Deze verbinding tussen de database en de gebruiker heet een MySQL-PHP-verbinding. MySQL wordt gebruikt voor de database, en PHP zorgt voor het correct weergeven van je website.
Veel voorkomende oorzaken van de foutmelding
1. Verandering van inloggegevens
Er zijn meerdere, mogelijke oorzaken die de Establishing a Database Connection Error kunnen veroorzaken. Een van de meest voorkomende is een verandering in de inloggegevens, zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord ervan. Dit kan gebeuren nadat je deze zelf hebt veranderd, maar dat hoeft niet altijd.
2. Verouderde plug-ins of thema’s
Soms ligt het ook aan de plug-ins of thema’s die je gebruikt op je website. Wanneer deze niet langer ondersteund worden of draaien op een oudere versie, kan het voorkomen dat deze de databaseverbinding stil leggen of zelfs beschadigen.
3. Beschadigde of offline database
De database zelf kan ook voor problemen zorgen. Het kan zijn dat deze zelf beschadigd is door het gebruik van een verkeerde plug-in, een falend thema op je website, een aanval van een hacker of vele andere redenen. Daarnaast kan het ook zijn dat de database zelf simpelweg niet online is. De database wordt soms op een andere plek bewaard dan de server van de website, en kan voor elke reden wel eens uitvallen.
4. Drukte op je website
De laatste veelvoorkomende oorzaak is veel webverkeer op je website. Normaal is dit natuurlijk heel goed nieuws, want iedereen wil zoveel mogelijk bezoekers op zijn website. In dit geval gaat de database eraan onderdoor, bijvoorbeeld door een viral onderdeel op je website of een plots gewild product.
Hoe los je de database connection error op?
Gelukkig is er een ‘Fout bij het maken van de databaseconnectie’ redelijk eenvoudig op te lossen. Met onderstaande stappen zou je het probleem zelf op moeten kunnen lossen. Aangezien je niet in de WordPress instellingen kunt vanwege de foutmelding, moet je alle veranderingen aanbrengen in de bestandsmappen van je website.
Stappenplan foutmelding oplossen
Stap 1. Open het wp-config.php bestand
In dit bestand zijn alle core-bestanden van je website opgeslagen, die nodig zijn om te communiceren met de database. Dit bestand is erg belangrijk, en staat daarom waarschijnlijk ook in de hoofdmap van je website.
Als je het bestand hebt gevonden, open je het bestand in de teksteditor van je computer. Ga vervolgens op zoek naar de regels waarin de MySQL settings gedefinieërd staan. Als je deze hebt gevonden, zorg dan ook dat je ‘WordPress Database Table prefix’ en de bijbehorende code gevonden hebt.
Stap 2. Controleer en wijzig de gegevens
Nu je de wp-config.php code gevonden hebt, gaan we de gegevens uit deze code vergelijken met de daadwerkelijke code op de website. Deze twee moeten overeenkomen om de Establishing a Database Connection Error op te lossen. Er zijn 5 punten waar je op moet letten.
- Controleer Database naam en Database gebruiker
Deze twee punten uit het databasebeheer moeten gelijk zijn aan elkaar. Als dit niet het geval is, kun je een van de twee aanpassen in de wp-config.php om ze weer gelijk te stellen.
- Controleer het wachtwoord
Logischerwijs moet ook het wachtwoord op beide plekken gelijk zijn. Aangezien je deze uit veiligheidsredenen niet kunt zien, kun je ook niet controleren of deze hetzelfde zijn. Kopieer daarom het wachtwoord dat je terugvindt in de wp-config.php en plak dit wachtwoord als nieuw wachtwoord van de databasegebruiker.
- Controleer de databasehost
Bij DB_HOST vind je de code die overeen moet komen met de code van je webhostingprovider. In de meeste gevallen is dit localhost (127.0.0.1). Controleer welke webhostingprovider daar voor jouw website moet staan, en of de twee codes overeenkomen. Pas anders de DB_HOST code aan naar de gewenste code.
- Controleer de database prefix
Voor WordPress is de standaard installatie ‘wp_’. Als je deze ooit hebt aangepast, moet deze wel overeenkomen met wat in de database staat. Om te controleren welke prefix jouw WordPress pagina gebruikt, log je in via phpMyAdmin. Kijk vervolgens of de prefix in phpMyAdmin overeenkomt met de prefix in wp-config.php. Als dit niet overeen komt, kun je dit aanpassen in het wp-config.php bestand.
Stap 3. Zet je site weer online
Nu je alle onderdelen hebt gecontroleerd, kun je de website weer terug online brengen met de aangepaste onderdelen. De foutmelding is dan verdwenen! Is de foutmelding niet verdwenen, of klopte alles in je wp-config.php bestand, neem dan een kijkje bij de overige tips.
Stap 4. Overige oplossingen
- Controleer de plug-ins van je pagina.
Zoals we net al aangaven, kan ook een verouderde plug-in zorgen voor verbindingsproblemen met de database. Om te controleren of het probleem zich hier bevindt, schakel je alle plug-ins tijdelijk uit. Dit doe je door op zoek te gaan naar de map waarin alle plug-ins verzameld staan, en deze een andere naam te geven. Vervolgens bezoek je de site nog een keer. Is de melding nu weg? Dan komt het door een gebruikte plug-in. Verander de naam van de hoofdmap terug naar het origineel. Pas dan bij alle individuele mapjes steeds de naam aan, en controleer na iedere aanpassing of de foutmelding verdwijnt. Als je eenmaal weet welke plug-in voor problemen zorgt, kun je deze vervangen of verwijderen.
- Database controleren
Ook de database zelf kan voor problemen zorgen, namelijk als deze beschadigd is. Een beschadigde database kun je zelf oplossen volgens de volgende stappen.
Maak eerst een backup van je WordPress pagina. Zo weet je zeker dat je terug kunt vallen op de huidige instellingen als er iets misgaat
Open je FTP Client
Open het wp-config.php bestand
Voeg de volgende code toe aan het bestand, volledig onderaan het bestand:
define( ‘WP_ALLOW_REPAIR’, true );
Surf vervolgens naar de volgende website
naamwebsite.nl/wp-admin/maint/repair.php
vervang ‘naamwebsite.nl’ door je eigen URL
Kies voor de optie ‘Repair database’
De database wordt nu hersteld. Dit kan best even duren. Heb dus even geduld, en controleer na een tijdje of de foutmelding verdwenen is.
- Contact opnemen met de host
Heb je alles geprobeerd, maar krijg je de foutmelding nog steeds? Neem dan contact op met je webhost provider. Leg hen het probleem uit, en vraag of ze iets voor je kunnen betekenen. In veel gevallen kunnen ze nogmaals bekijken waar het probleem zich voordoet en dit voor je oplossen.
Vraag het een WordPress Specialist
Ben je na alle moeite nog niet verlost van de vervelende Establishing a Database Connection Error, vraag dan om hulp bij een van onze specialisten. Wij gaan vervolgens op zoek naar alle mogelijke oorzaken en herstellen je website zodra we deze gevonden hebben.