HTTP 502 error “Bad Gateway” oplossen

Home / WordPress Handleidingen / WordPress errors / HTTP 502 error “Bad Gateway” oplossen

Een van de meest voorkomende foutmeldingen op het internet is de 502 Bad Gateway error. Dit witte scherm komt niet alleen voor bij WordPress, maar ook bij grote namen als Google of Twitter. In dit stappenplan leggen we je uiteraard wel uit hoe je het voor een WordPress website kunt oplossen.

Wat betekent de 502 Bad Gateway error?

Telkens als jij een website wil bezoeken, wordt er door je browser een verzoek gestuurd naar de server van deze website. Dit verzoek wordt verwerkt door de server, die vervolgens een HTTP Header en een HTTP-status code terugstuurt. Als alles goed gaat, kom je gewoon op de beoogde site terecht en is er verder niets aan de hand.

In het geval van een 502 Bad Gateway fout gaat er iets niet helemaal goed: je krijgt namelijk een foutcode te zien. Deze code laat zien dat het verzoek aan de server wel is aangekomen, maar dat het verzoek niet voltooid kon worden. Doordat de server een ongeldig antwoord terugstuurt en je een witte pagina te zien krijgt, wordt de website voor jou totaal onbereikbaar. Erg vervelend natuurlijk, en daarom wil je er zo snel mogelijk vanaf.

Variaties op 502 Bad Gateway errors

Niet elke pagina laat een wit scherm met ‘502 Bad Gateway’ zien. Browsers, servers of systemen hebben allemaal hun eigen manieren om een 502-fout weer te geven. Schrik er dus niet van als jouw error ineens een andere naam draagt dan je hier leest. Mogelijke namen voor een dergelijke fout zijn:

  • 502 Bad Gateway
  • Error 502
  • HTTP Error 502 – Bad Gateway
  • 502 Proxy Error
  • 502 Server Error
  • HTTP 502
  • Temporary Error (502)
  • 502
  • 502 Bad Gateway Cloudflare
  • Bad Gateway

Individuele sites kunnen ook weer hun eigen manier hebben gevonden om een 502 Bad Gateway fout weer te geven. Twitter laat je in het geval van een 502 Error weten dat de site ‘over zijn capaciteit heen is’. Vele benamingen voor hetzelfde probleem dus, maar hoe los je het nou op?

Hoe los je de 502 error op?

Een 502 Bad Gateway fout kan zowel ontstaan in de server of het netwerk van de website als bij de gebruiker van de website. In onderstaand stappenplan nemen we beide kanten van het verhaal met je door, zodat je zeker weet dat je probleem zo goed als opgelost gaat worden.

Stappenplan 502 “Bad Gateway” oplossen

1. Cache legen van pagina

Een van de simpelste stappen om een 502 Bad Gateway fout uit de weg te gaan, is het legen van de cache. Soms is de fout namelijk al een tijdje opgelost, maar denkt de cache dat deze nog wel bestaat. Dit kun je checken door in een privévenster nogmaals de site te bezoeken. Als je via deze manier wel op de site kunt komen, ligt het naar alle waarschijnlijkheid aan de cache van je browser. Leeg dan de gehele cache van je browser. Deze kan in sommige browsers erg hardnekkig blijven zitten, dus Google er vooral op los om zeker te weten dat je dit goed doet.

2. PHP time foutmelding

Soms wordt een 502 Bad Gateway veroorzaakt door de PHP timeout limiet. Deze geeft aan hoelang een bepaald proces op de website mag duren, zodat misbruik kan worden voorkomen. Soms gebeurt het echter dat deze grens per ongeluk overschreven wordt. Het is vervolgens een kwestie van de PHP-tijd verhogen via het .htaccess bestand van je website. Het is hierbij verstandig steeds in kleine stappen te verhogen, zodat je website wel veilig blijft. Daarnaast kan het zo zijn dat je provider een limiet op de PHP-tijd heeft ingesteld. Neem dan in het geval van een 502 Error contact op met de hosting provider.

3. Pagina herladen

Soms kan het ook helpen om simpelweg de pagina te verversen. Dit doe je op een Windows-computer door (Control +) F5 in te toetsen, en op een Mac gaat dit met Command + Shift + R. Na het herladen van de pagina zou je de 502 Bad Gateway error niet meer moeten kunnen zien. Als dit wel het geval is, ga je door naar de volgende stap.

4. Contact opnemen met hosting

Vaak ligt een Bad Gateway error ook aan een probleem bij de webhosting. Om te voorkomen dat een server overbelast raakt, zijn sommige webhosts voorzichtiger met het overschrijden van de grens en bouwen ze zelf tijdig een blokkade in. Door contact op te nemen weet je zo wat er aan de hand is. Als het probleem zich bij je webhost voor blijft doen, is het misschien verstandiger over te stappen naar een andere partij.

5. CDN of Firewall uitschakelen

Als je een gebruiker van CDN of firewalls bent, bestaat de kans dat het probleem zich hier voor doet. Zet deze daarom tijdelijk uit, en controleer de website nogmaals. Mocht er geen verschil zijn als je de service hebt uitgeschakeld, is het verstandig je cache weer even te legen volgens stap 1 van dit schema. Als je de site zonder CDN of firewall wel kunt bereiken, kun je deze weer opnieuw aanzetten en opnieuw controleren. Lukt het nu weer niet, neem dan contact op met de partij waar je bent aangesloten voor je CDN of firewall. Lukt het ook niet om de site zonder CDN of firewall te bereiken, schakel deze dan weer in en lees verder bij de volgende stap.

6. Controleer thema en plugins

Ouderwetse plugins of thema’s kunnen ook zorgen voor een Bad Gateway error. Log in via je admin of FTP en kijk voor alle plugins of het probleem zich hier voordoet. Dit kun je doen door alle plugins een voor een uit te schakelen, of door ze eerst allemaal uit te schakelen en vervolgens een voor een weer in te schakelen. Kijk steeds na elke keer dat je een plugin hebt ingeschakeld of uitgeschakeld of het probleem zich niet meer voordoet. Als de situatie dan verandert, weet je aan welke plugin het ligt. Controleer of er een update beschikbaar is, en neem anders contract op met het bedrijf achter de plugin.

Ook soorten thema’s voor WordPress kunnen roet in het eten gooien bij het laden van een website. Dit kun je eenvoudig controleren door via FTP de naam van je thema te veranderen. Hierdoor gaat WordPress werken met het standaardthema. Let op: zorg er wel voor dat dit standaard thema wel in de code van je site is verwerkt. Check vervolgens of de 502 Bad Gateway error met het standaardthema is verdwenen.

7. Controleer fouten in logbestanden

In het foutenlogboek van je website staat mogelijk de oorzaak van het probleem geschreven. Dit is helemaal waarschijnlijk als het probleem zich bevindt in een van de gebruikte plugins van de website. Door in dit logboek te zoeken naar codes die veel foutmeldingen aangeven, kun je achterhalen waar de Bad Gateway error door wordt veroorzaakt.

8. Herstart PHP

De laatste stap om je Bad Gateway probleem op te lossen, is door je gehele PHP te herstarten. Soms zit dit gemakkelijk ingebouwd in het menu van je webhosting, maar het kan ook zijn dat je hen hierbij om hulp moet vragen.

WordPress specialist inschakelen

Is het na al deze stappen nog niet gelukt om de 502 Bad Gateway error te verhelpen? Onze specialisten kijken graag met je mee naar het probleem, en zoeken samen met jou naar een passende oplossing. Zo krijg je je WordPress website snel weer online en zichtbaar voor je bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *