Los de 404 en 410 error op in WordPress

Home / WordPress Handleidingen / WordPress errors / Los de 404 en 410 error op in WordPress

Een van de meest voorkomende en meteen ook meest verwarrende foutmeldingen op je WordPress-website zijn de 404 error en 410 error. Doordat niet meteen duidelijk is waarover de error gaat, kan het lastig zijn te achterhalen waar de fouten zich bevinden. In dit artikel leggen we je uit wat jouw foutcode betekent, hoe je ze vindt en geven we je een stappenplan om alle fouten met 404 errors of 410 errors op te lossen. 

Wat betekenen de 404 en 410 error?

Als een website naar behoren wordt geladen, wordt een HTTP-status van 200 gerapporteerd. Dit betekent dat er niets mis is met de website. Als er echter wel een probleem bij het laden wordt gevonden, wordt de waarde van 200 vervangen door 404 of 410. Deze codes geven dus aan dat er iets mis is gegaan bij het laden van de pagina. 

404 Error page not found

Als eigenaar van een website of als gebruiker van het internet ben je vrijwel zeker bekend met de foutmelding ‘Error 404: page not found’. Deze error geeft aan dat een pagina niet (langer) gevonden kan worden. Dit ontstaat bijvoorbeeld als je een pagina van je website verwijdert, maar ook als je niet op een goede manier redirect naar een vervangende pagina. Hoewel het niet slecht is voor je SEO, is de kans wel groot dat je bezoekers van je site afjaagt als je ze direct met een foutmelding confronteert.

410 Error page gone

In tegenstelling tot een 404 error geeft een 410 error aan dat de eigenaar van de website specifiek en doelbewust de pagina van de website heeft verwijderd. Er wordt dus niet aangegeven dat de pagina niet langer gevonden kan worden, maar helemaal verdwenen is. Het is verstandig om door middel van deze code aan te geven dat een bepaalde pagina niet meer zal terugkeren. Deze code wordt alleen weergegeven als jij daar als eigenaar ook de opdracht voor geeft; anders zal er een 404 error op de pagina verschijnen. Het is dus slim om na te denken over eventuele pagina’s waarop je deze error wilt laten plaatsen. 

Variaties op 404 en 410 errors

Een normale 404 of 410 error is een vorm van een hard error. Deze foutcode bevindt zich op een pagina die niet gevonden kan worden of niet meer bestaat, en geeft dit ook zo door aan bijvoorbeeld zoekmachines als Google. Een soft error daarentegen bevindt zich nog steeds op een pagina die niet bestaat of te vinden is, maar geeft wel een goede code door. Op deze manier blijft de pagina wel aangeboden worden in zoekmachines, terwijl de passende informatie op de pagina ontbreekt. 

Hoe kan je de 404 en 410 errors vinden?

Aangezien alle 410 errors handmatig door jou als eigenaar van de website moeten worden ingevuld, zijn deze niet zo lastig te vinden. De 404 errors zijn juist wel heel lastig om allemaal terug te vinden. Dit komt bijvoorbeeld doordat gebruikers zelf URL’s in kunnen geven, en hier een oneindig aantal fouten in kunnen maken.

Google Search Console

Een makkelijke manier om toch sommige 404 errors op je website te achterhalen, is via Google Search Console. Deze hulptool laat je via verschillende menu’s zien welke 404 fouten er zijn gevonden. Zo kun je kijken naar het menu ‘Crawl’, waarin Google aangeeft welke 404 errors het zelf heeft gevonden. Met het ‘Coverage Report’ laat zien welke fout er gevonden is, en hoe vaak iemand op deze pagina terecht is gekomen. Als laatste kun je ook de ‘URL Inspection Tool inzetten’. Let op: je site moet wel aangemeld zijn bij Google Search Console om deze inzichten te kunnen verkrijgen. Doe dit dus zo snel mogelijk. 

WordPress plug-in

Ook voor WordPress websites zijn verschillende plug-ins te vinden die je kunnen helpen bij het opsporen van 404 errors. De bekendere plug-in Redirection helpt je bij het monitoren van dergelijke errors en zet ze overzichtelijk bij elkaar. 

Hoe los je de error op?

 Het kan erg lastig zijn om alle 404 errors op je website op te sporen en deze op te lossen. In dit stappenplan laten we je zien hoe je in elk geval het grootste deel van alle 404 errors kunt 

Stappenplan error oplossen

Stap 1. Krijg inzichtelijk waar errors zich bevinden

Als je niet weet waar je 404 errors zich bevinden, kun je ze ook niet oplossen. Neem Google Search Console, de WordPress plug-in Redirection  of een ander hulpmiddel naar keuze in de hand en analyseer waar de problemen zich voordoen.

Stap 2. Maak van een 404 error een 410 error

Als je zelf doelbewust een bepaalde pagina of een onderdeel van de website hebt verwijderd, kun je dit aangeven door de 404 error te veranderen in een 410 error. Leg hierbij uit dat je de pagina verwijderd hebt, en optioneel waarom. Geef bezoekers daarna de mogelijkheid om zelf doorgelinkt te worden naar een andere pagina. Als je geen 410 error wilt weergeven, maak dan een directe doorverwijzing aan volgens de volgende stap.

Stap 3. Maak een 301-redirect aan

Met een redirect kun je de URL waar de foutmelding zich bevindt door laten verwijzen naar een nieuwe URL die nog wel werkt. Denk daarbij aan een pagina met vergelijkbare informatie, of simpelweg de homepagina. Met een redirect voorkom je dat mensen direct wegklikken van je website, waardoor je site slecht scoort in zoekmachines. 

Stap 4. Maak je eigen custom 404 pagina

Het is bijna onmogelijk alle 404 errors van je website af te halen en deze allemaal te voorzien van een 410 error of een 301 redirect. Om het krijgen van de 404 error minder vervelend te maken en ervoor te zorgen dat bezoekers niet direct wegklikken, is het aan te raden een custom 404 pagina te maken. Vertel hierbij in eigen woorden dat de pagina niet gevonden kan worden of helemaal niet bestaat, en geef de optie terug te keren naar de landingspagina of een andere pagina. Op deze manier laat je bezoekers wel weten dat de pagina niet bestaat of gevonden kan worden, maar is de kans dat ze direct wegklikken minder groot. 

Vraag het een WordPress Specialist

Blijven je 404 errors zich zelfs na dit artikel nog voordoen? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij helpen je graag verder met alle vragen over 404 errors of 410 errors en kijken mee naar alle mogelijke oplossingen om je website vlekkeloos te laten opereren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *