Los de 500 Internal Server error op in WordPress

Home / WordPress Handleidingen / WordPress errors / Los de 500 Internal Server error op in WordPress

Een relatief vaak voorkomende foutcode die maar lastig te achterhalen is, is de 500 Internal Server Error. Waar het bij andere foutcodes, zoals de 404 error, makkelijker te achterhalen is waar de fout zich bevindt, kan dit bij een 500 Internal Server error in WordPress meerdere redenen hebben. Het is daarom belangrijk stap voor stap na te gaan wat er in de afgelopen tijd zoal veranderd is op je website, om zo snel mogelijk de fout op te lossen. Hoe je dit het makkelijkst en meest efficiënt doet, lees je in dit artikel.

Wat betekent de HTTP Error 500 / Internal Server error?

Het vervelende van de Internal Server Error is dat deze foutmelding met code 500 alleen aangeeft dát er een foutmelding is, maar niet waar het probleem zich precies voordoet. Het probleem zit echter niet in de server, zoals de naam wel doet vermoeden, maar de server is iets tegengekomen wat hij niet kan verwerken. Denk hierbij aan een fout in de code of botsende plug-ins op de website. Door onderstaand stappenplan te volgen, kun je er op een gestructureerde manier proberen achter te komen waar het probleem zich precies voordoet.

Hoe los je de 500 error op?

Het nadeel van een een Internal Server Error is dat deze niet zomaar op te lossen is. Voordat je dit kunt doen, moet je namelijk eerst uitzoeken wat de oorzaak van de error precies is. Bij WordPress is het vaak te wijten aan een van de gebruikte plug-ins op de website, maar de 500 Internal Service Error kan ook aan andere factoren liggen. Hoe je alle mogelijke fouten kunt opsporen, lees je overzichtelijk in het onderstaande stappenplan.

Stappenplan 500 Internal Server error oplossen

Stap 1: Controleer alle plugins, themes en code-aanpassingen

Een 500 Internal Server Error is meestal wel te herleiden naar een recente aanpassing aan de code van de website. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een nieuwe plugin of van een theme, maar ook na het installeren van een nieuwe update. Deze drie factoren zijn de voornaamste reden voor een 500 Internal Server Error. Door het terugzetten van de back-up die je voor het aanpassen van de code hebt gemaakt, kun je controleren of de foutmelding verdwijnt. Als dit zo is, kun je gericht zoeken naar de laatste aanpassingen die de foutcode hebben veroorzaakt.

Stap 2: Controleer het .htaccess bestand

Als het niet aan de recente aanpassingen van de code ligt, kun je het .htaccess bestand bekijken. Hiervoor log je in op de server of de hosting van je site via FTP. Vervolgens zoek je dit bestand op via de public_html of private_html (dit hangt af van een eventuele SSL-certificering). Kopieer het bestand en geef het een nieuwe naam.

Via de instellingen van WordPress zoek je vervolgens naar Permalinks. Klik hier op ‘Opslaan’, zonder dat je iets aan de code wijzigt. Je hebt nu een nieuw bestand aangemaakt dat WordPress kan ophalen als site. Nu kun je checken of alle pagina’s nog hetzelfde zijn als eerst, en, nog belangrijker, of de Internal Server Error is verdwenen.

Stap 3: Bestaande plug-ins uitschakelen

Als de eerste twee stappen geen resultaat opleveren, is het verstandig te kijken naar alle eerder geïnstalleerde plug-ins. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een oude plug-in niet langer compatibel is op de website of met een andere plug-in. Door in te loggen op WordPress en te zoeken naar Plugins, kun je op twee manieren controleren of de 500 Internal Service Error zich hier voordoet.

Je kunt beginnen door alle plug-ins een voor een te deactiveren. Controleer steeds na iedere uitgeschakelde plug-in of de foutmelding is verdwenen. Een andere manier om dit aan te pakken is precies andersom: je schakelt dan eerst alle plug-ins uit. Kijk of de foutmelding dan weg is, en schakel een voor een de plug-ins weer terug in. Als blijkt dat een bepaalde plug-in ervoor zorgt dat de 500 foutcode terugkeert, weet je waar het probleem zit.

Stap 4: Het aanpassen van je PHP versie

Het ontstaan van een 500 Internal Server Error kan ook ontstaan door het aanpassen van je PHP-versie. Bijvoorbeeld een bepaald theme op je WordPress pagina kan hier niet mee omgaan, en zorgt voor een kink in de kabel. Een oplossing hiervoor kan zijn om je PHP versie (tijdelijk) terug te zetten naar een andere versie. Er wordt aangeraden om minimaal een PHP-versie van 7.0. of hoger te draaien, maar als het nodig blijkt, kun je ook kiezen voor een oudere versie als 5.3.

Stap 5: Het verhogen van je PHP Memory Limit

Naast de versie van PHP kan ook de Memory Limit voor problemen zorgen. Controleer met onderstaande stappen of de HTTP Error 500 verdwijnt:

  1. Maak een nieuw tekstbestand aan
  2. Noem het tekstbestand php.ini
  3. Plak het volgende in dit tekstbestand           memory=64MB
  4. Sla het bestand op
  5. Upload het naar /wp-admin/folder via FTP

Controleer nu of de foutmelding is verdwenen.

Stap 6: Upload opnieuw je WordPress Core bestanden

Belangrijk: voor het uitvoeren van deze stap is het sterk aan te raden eerst een backup van je gehele website te maken. Zo weet je zeker dat je niets per ongeluk kwijtraakt.

Voor deze stap ga je opnieuw de Core bestanden van je WordPress website uploaden. Deze zijn eerst te downloaden op WordPress.org via ‘Download WordPress’. Er verschijnt een zip-bestand: pak deze uit en upload de bestanden uit de map via FTP. Als er gevraagd wordt om bepaalde bestaande bestanden te overschrijven, doe dit dan. Controleer vervolgens of de Internal Service Error verdwenen is.

Stap 7: Upload opnieuw je WordPress Core bestanden

Heb je alle stappen ondernomen, maar krijg je nog steeds de HTTP Error 500 melding? Probeer dan via Direct Admin op te sporen wat het probleem is. Dit doe je door de volgende stappen:

  1. Ga naar Direct Admin
  2. Vul vervolgens ‘Site Summary / Statistics / Log’ in
  3. Open de logfile van de laatste 10 of 100 regels
  4. Zoek naar een specifieke plugin die veel errorregels aangeeft
  5. Deactiveer, verwijder of herinstalleer de plugin

Controleer nu of de Internal Service Error is verdwenen.

Stap 8: Upload opnieuw je WordPress Core bestanden

Mocht echt helemaal niets helpen, zoek dan contact met je hostingpartij. Het is geen garantie dat zij het voor je op kunnen lossen, maar vaak zijn vriendelijke medewerkers je via de telefoon bereid je te helpen met het zoeken naar de oorzaak van je vervelende HTTP Error 500 probleem.

Vraag het een WordPress Specialist

Kom je nergens niet uit en blijft de 500 Internal Server error zich maar voordoen op je WordPress website? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij staan voor je klaar om mee te kijken naar de 500 Internal Server error (of een andere soort foutmelding) en je een passende oplossing voor jouw website te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *