”White Screen of Death” error oplossen

Home / WordPress Handleidingen / WordPress errors / ”White Screen of Death” error oplossen

Een White Screen of Death: klinkt dramatisch, en dat is het eigenlijk ook wel. De toegang tot je website wordt namelijk zo goed als volledig geblokkeerd door een groot, leeg een vooral wit scherm. In sommige browsers staat er nog een beetje tekst met uitleg, andere browsers laten écht alleen wit zien. Hoewel het White Screen of Death heel vervelend is, is het wel een redelijk vaak voorkomende foutmelding. In dit stappenplan leggen we je uit wat een WSOD precies is, wat de oorzaken kunnen zijn maar het belangrijkste, hoe je het opgelost krijgt.

Wat is een “White Screen of Death” ?

De naam van een White Screen of Death zegt eigenlijk alles al: er verschijnt een groot wit scherm, waardoor je vervolgens niets meer kunt. Daarnaast helpt het ook niet echt dat er verder niet getoond wordt wát er precies misgaat. De directe oorzaak van een WSOD is daarom maar lastig te achterhalen. Een wit scherm op WordPress legt vaak alleen een deel van de website plat. Zo kun je bijvoorbeeld niet meer op de site zelf, maar nog wel inloggen bij de admin van je website of andersom. Een ander geluk is dat de fout vaker voorkomt, en er daarom best wat mogelijke oorzaken gevonden zijn. Hoe je deze oorzaken allemaal stap voor stap kunt doorlopen, lees je in het stappenplan hieronder.

Hoe kan je een WSOD error oplossen?

Een wit scherm in WordPress kan liggen aan verschillende onderdelen van de website. Zo kun je de Memory Limit van je website overschreden hebben. Ook je cache-gegevens kunnen leiden tot proberen, evenals de plug-ins of de thema’s van je WordPress website. Het kan best even werk zijn voordat een WSOD is opgelost, maar de stappen die genomen moeten worden zijn niet te lastig of technisch. Voordat je begint is het altijd verstandig een back-up te maken van de site. Ook al heb je een foutmelding in de site, door wijzigingen aan te brengen kan het probleem in het ergste geval groter worden.

Stappenplan WSOD error oplossen

1. Verhoog je (PHP) Memory Limit

Een van de opties die voor een WSOD-error kan zorgen, is een overschreden Memory limit. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan een slecht gecodeerde plug-in of een verouderd thema. Ook kan het zijn dat je hosting-server niet goed is ingesteld. Neem daarom eerst contact op met je hostingpartij, en leg je probleem voor. Zij kijken dan in de logs van je website, en zijn soms in staat het probleem direct voor je te achterhalen.
Als je de PHP Memory Limit van je website wilt verhogen, ga je op zoek naar het wp-config.php bestand in de root van je website. Open dit bestand vervolgens in een FTP client. Plak in dit bestand de volgende code: define(‘WP_MEMORY-LIMIT’, ‘256M’);
Upload het nieuwe wp-config.php bestand en bekijk of de foutmelding verdwenen is. Niet alle hostingpartijen staan deze aanpassingen toe. Ga dus door naar de volgende stap als dit het problem niet oplost.

2. Bekijk je plug-ins

De plug-ins die je gebruikt op je website kunnen ook voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer ze verouderd zijn, of niet langer ondersteund worden. Checken of de plug-ins de oorzaak zijn is gelukkig makkelijk.
Als je nog kunt inloggen in de adminomgeving, kun je via de instellingen naar ‘Plugins’ navigeren. Daar klik je in het bulkmenu op ‘Deactiveren’. Als je niet meer bij de adminomgeving kunt, gebruik dan de code van de site en een FTP Client.
Ga in de bestandsmappen van je site op zoek naar de map waar alle plug-ins zich bevinden via een FTP client. Hernoem de naam van deze map, bijvoorbeeld naar ‘plugins_oud’. Doordat de naam is veranderd, kan WordPress niet meer achterhalen welke plug-ins gebruikt moeten worden en worden ze allemaal uitgeschakeld. Check vervolgens of de foutmelding verdwenen is. Als dit het geval is, kun je de map met plug-ins de oorspronkelijke naam weer teruggeven. Ga nu voor elke individuele map de naam veranderen, en kijken of de foutmelding verdwijnt. Als je erachter bent welke plug-in voor problemen zorgt, kun je deze vervangen of verwijderen.
Werkt de site nog steeds niet na het deactiveren van de plug-ins, ga dan naar de volgende stap waarin we de thema’s op je website zullen controleren.

3. Bekijk je gebruikte thema’s

Veel van de gratis aangeboden thema’s op WordPress zitten niet al te best in elkaar, en kunnen daarom op den duur zorgen voor foutmeldingen. Voor deze stap wil je ook je thema’s tijdelijk uitschakelen. Dit doe je door in de admin-omgeving het standaardthema te selecteren. Ga anders via de FTP Client naar de map ‘/wp-content/themes/. Controleer of het standaardthema van dat moment in de map zit, en hernoem de map zodat de website terugvalt op het standaardthema.
Als het probleem zich voordoet door het thema, kun je ervoor kiezen tijdelijk gebruik te blijven maken van het standaardthema. Het kan ook wel helpen om je gekozen thema te verwijderen en opnieuw te installeren.

4. Verwijder je cache gegevens

Het kan voorkomen dat de cache op je website zorgt voor het witte scherm. Dit kun je snel en makkelijk controleren door de site op een incognito- of privé-venster te openen. Als dit lukt, ligt het inderdaad aan je cache. Leeg in dat geval de cache van je browser. Als je niet alles wilt verwijderen, is het meestal genoeg alleen de gegevens van de site met de problemen te verwijderen.

5. Schakel een debuggingmodus in

Via de FTP Client kun je de volgende coderegel in het wp-config.php betand plakken:
Define(‘WP_DEBUG’, true).
Vervolgens verdwijnt het WSOD en krijg je een ander scherm met allerlei foutmeldingen op je website. Vaak wordt verwezen naar de locatie van de fout in een bestandsmap, en ook op welke regel de fout zich bevindt. Ga vervolgens in de bestandsmappen en code op zoek naar de fout, haal deze eruit en controleer of de melding verdwijnt.

WordPress specialist inschakelen

Kom je er niet uit, en blijf je maar last houden van een White Screen of Death op je WordPress website? De spcialisten van WP Specialist staan voor je klaar, en kunnen je helpen de oorzaak op te sporen en dat vervelende witte scherm te verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *