Maak 301 en 302 redirects aan in WordPress

Home / WordPress Handleidingen / SEO / Maak 301 en 302 redirects aan in WordPress

Een redirect is een methode om gebruikers van je website of een externe zoekmachine van een adres automatisch naar een nieuw adres te sturen. Dit doe je bijvoorbeeld als je gebruikers slechts een deel van de URL in wilt laten geven en toch op de goede pagina wilt laten uitkomen, of door een buitenlands domein zoals .be op het Nederlandse domein uit te laten komen. Er zijn verschillende soorten redirects. Wij bespreken wat de 301-redirect en de 302-redirect inhouden, en hoe je fouten met deze codes kunt oplossen. 

Wat betekenen de 301 en 302 statuscode?

De 301-redirect: permanent verhuisde pagina

Deze vorm van redirecten gebruik je wanneer je een permanente omleiding naar een nieuwe pagina wilt maken. Deze veranderingen aan de website zijn allemaal blijvend. Zoekmachines en klanten moeten dus voortaan ten alle tijden naar deze pagina’s worden doorverwezen. Daarvoor gebruik je de 301-redirect.

De 302-redirect: tijdelijk verhuisde pagina

Waar de 301-redirect een permanente verhuizing aangeeft, gaat dit bij een 302-redirect slechts om een tijdelijke omleiding naar een andere pagina. Deze aanpassingen zijn tijdelijk in de vorm van ‘een paar uur’. Hiervoor gebruik je dus een 302-redirect. 

Wat betekenen andere redirects? 

Je kunt elke redirect op verschillende manieren vormgeven. Zo kun je kiezen om je 301-redirect of 302-redirect als een hard-redirect te coderen. Op deze manier worden gebruikers direct doorverwezen naar de nieuwe pagina, zonder dat ze dit expliciet wordt vermeld of door hebben. Met een soft-redirect geef je aan dat de gezochte pagina zich tijdelijk of permanent ergens anders en geef je hier optioneel een reden voor. Vanuit daar kunnen mensen dan verder klikken en de redirect naar de nieuwe pagina volgen. 

Waarvoor gebruik je redirects?

Elke redirect heeft zijn eigen eigenschappen en dus ook redenen om een redirect te gebruiken. Een 301-redirect gebruik je dus voor permanente verhuizingen. Denk daarbij aan:

  • Een nieuwe domeinnaam waar je mensen naar wilt doorverwijzen
  • Een switch in de domeinnaam van http naar https
  • Het wijzigen van de URL van je pagina 
  • Een product in je webshop dat nooit meer leverbaar is

Een tijdelijke 302-redirect komt bijvoorbeeld voor wanneer: 

  • Je onderhoud aan je website wilt plegen
  • Een product in je webshop tijdelijk is uitverkocht

Kijk dus goed op welke manier je de redirect vorm wilt geven, door de kijken naar de aard van de doorverwijzing. 

Op welke manier kan je redirects maken?

Er zijn verschillende manieren om jouw 301-redirect of 302-redirect makkelijk op te lossen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om te werken met plugins, .htaccess, PHP of myadmin.

Plugins

Doordat veel Content Management Systemen tegenwoordig op een eenvoudige manier redirects kunnen instellen, is het gebruiken van een plugin de gemakkelijkste manier om een redirect in te stellen voor mensen zonder technische achtergrond. In WordPress zijn er meerdere manieren om een redirect in te stellen, zoals de Redirection plugin. 

Met de Redirection plugin kun je, naast paginas redirecten, ook 404-errors monitoren. De plugin geeft je een lijst met alle 404-errors die gevonden worden, en waarvoor je een redirect kun instellen. Daarnaast is het gebruiken van de Redirection plugin, net als elke andere plugin, erg gebruiksvriendelijk.

Het nadeel van een plugin is wel dat een website er wat trager van kan worden, met name als je al meerdere plugins voor andere onderdelen gebruikt. Als je wel de kennis hebt om zelf een redirect uit te voeren, is het verstandig dit te doen. 

.htaccess

Als je inderdaad wat meer technische kennis hebt, kun je de redirect instellen door gebruik te maken van het .htaccess bestand op je website. via dit bestand kun je de globale instellingen van je server modificeren. Let bij het gebruiken van deze .htaccess wel heel goed op: het bestand is ontzettend gevoelig voor bijvoorbeeld typfouten. Een enkele fout kan je hele website offline halen, en dat wil je natuurlijk ook niet.

Het voordeel van .htaccess is het feit dat je website vele malen sneller zal zijn dan met plugins. Het .htaccess bestand wordt als eerste geladen, waardoor ook je redirects snel geladen zullen worden. Het enige nadeel is de vereiste kennis die nodig is om met .htaccess te werken. Een leesteken verkeerd en de website verliest al zijn functies. 

Andere methodes

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere methodes te bedenken om een redirectprobleem voor je site op te lossen, maar via Plugins of .htaccess worden wel het meest gebruikt. Andere opties zijn via PHP, waarbij je een header creëert in de index van je website. Ook makkelijk is de redirectfunctie van DirectAdmin. Dit hulpmiddel opent een venster waarin je de huidige URL kunt ingeven, aan kan geven of het een 301-redirect of 302-redirect moet worden en wat de nieuwe URL is. 

Stappenplan redirect maken

Een plugin als Redirection wijst redelijk zichzelf. Door deze plugin te openen, krijg je automatisch een venster waarin je de oude URL, het type redirect en de nieuwe URL kunt invullen: een piece of cake dus. In dit stappenplan leggen we je daarom uit hoe je gebruik kunt maken van het .htaccess bestand om je redirect uit te voeren

Stap 1. Controleer of je een .htaccess bestand hebt

Dit kun je eenvoudig zien in het overzicht met alle onderdelen van je website. Heb je geen .htaccess bestand? Maak er dan een aan door middel van een textbestand. Haal de bijbehorende .txt extensie weg en noem het bestand .htaccess.

Stap 2. Open het bestand en voer de redirect in

Om de redirect op je website uit te kunnen voeren, dien je gebruik te maken van de volgende code:

Redirect 301 /oud/url http://www.naamwebsite.com/nieuwepagina

Pas elk onderdeel van de code aan naar wat voor jouw redirect werkt. Kies bij een tijdelijke redirect dus niet voor 301 zoals in het voorbeeld, maar voor 302. Voer ook de oude URL in en bepaal wat de nieuwe URL voor de redirect moet worden. 

Stap 3. Werk aandachtig!

Zoals we al aangaven kan een foutje in de code van je .htaccess bestand ervoor zorgen dat je gehele website niet meer werkt. Let dus extreem goed op bij aanpassen van de code.

Vraag het een WordPress Specialist

Kom je er niet helemaal uit, of wil je zeker weten dat het redirecten helemaal vlekkeloos verloopt? Neem dan contact met ons op! Onze WordPress specialisten helpen je graag verder met al je vragen rondom redirects of het migreren van je website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *