Syntax error oplossen in WordPress

Home / WordPress Handleidingen / WordPress errors / Syntax error oplossen in WordPress

Bij het aanpassen van je WordPress website kan altijd iets misgaan. In de meeste gevallen merken je bezoekers daar misschien niet eens zo veel van, of is het slechts een schoonheidsfoutje. Het is echter vervelender als een kleine vergissing in je website leidt tot een syntax error, die vervolgens je hele website plat kan leggen. In dit artikel leggen we je uit wat zo’n syntax error op WordPress precies inhoudt, wat de oorzaken hiervan kunnen zijn en hoe je de foutmelding snel en makkelijk zelf kunt verhelpen.

Wat betekent de syntax error?

Een syntax error is over het algemeen slechts een kleine fout. Meestal betreft het slechts om een ontbrekende komma of een misplaatst leesteken. Vaak gaat het mis bij het kopiëren of schrijven van een stukje code voor je website, bijvoorbeeld rondom het thema of een van je plug-ins.

Doordat je zelf bezig bent geweest, weet je vaak ook gemakkelijk de oorzaak van de foutmelding te achterhalen. Denk dan vooral al de stukjes code die je het laatst hebt aangepast, vlak voordat de foutmelding is verschenen. Het is verder geen probleem als je het niet direct meer weet. Het fijne aan een syntax error is namelijk dat deze je precies vertelt waarom de foutmelding precies is ontstaan. Gelukkig ben je bij WordPress syntax error dus niet lang bezig met het zoeken naar de oorzaak van de foutmelding.

Variaties van de foutmelding

Naast een syntax error wordt ook wel eens gesproken van een parse error. Elke website en browser heeft een eigen manier om de foutmelding weer te geven. Dit kan bijvoorbeeld door een zelfbedachte zin waarin het probleem kort wordt uitgelegd, of het toevoegen van een grappige of interessante illustratie die het probleem weergeeft. Schrik er dus niet van als jouw website een andere benaming of lay-out gebruikt dan wat hier beschreven wordt. De foutmelding kan gewoon met onderstaand stappenplan worden opgelost.

Hoe kan een syntax error ontstaan?

Een syntax error in WordPress komt alleen voor nadat er een foutieve aanpassing is gedaan aan de code van de website. Een syntax error komt vaak voor bij het aanpassen van een plug-in of thema op WordPress, maar kan ook afkomstig zijn van de code voor de website zelf. Gelukkig wordt er in het geval van een syntax error altijd aangegeven waar het probleem zich bevindt, zodat je snel en makkelijk kunt zien waar het probleem in jouw code zich bevindt.

Hoe los je de syntax error op?

De syntax error is gelukkig net zo makkelijk op te lossen als dat de oorzaak te vinden is. Aangezien een dergelijke foutmelding wel de hele site buiten werking stelt, moet je de volgende aanpassingen doen met een FTP-client. Vanuit daar zijn het slechts een paar simpele veranderingen aan de code toebrengen, en de foutmelding verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Stappenplan om de error op te lossen

1. Lokaliseer waar de fout zich bevindt

Deze stap is gelukkig ook direct de makkelijkste. Dit staat namelijk op de pagina waar de foutmelding zich bevindt. Er wordt aangegeven in welk bestand, thema of welke plug-in de syntax error zich voordoet, en op welke coderegel. Zo kun je eenvoudig op zoek naar de oorzaak van de syntax error.

2. Log in op je FTP-client

Als je bent ingelogd op je FTP, log dan ook in op de server van de website. Ga in de server op zoek naar de folder waar de syntax error zich bevindt, volgens de foutmelding op de website zelf. Als het bestand wat dieper in een hoofdmap staat verstopt, lees je dat terug in de foutmelding. De namen van mappen die je moet openen, staan namelijk in de juiste volgorde achter elkaar in de foutmelding. Als je het juiste bestand gevonden hebt, kun je dit downloaden naar je computer.

3. Pas de code in het bestand aan

Navigeer naar de coderegel waarop de fout zich volgens de syntax error-foutmelding zou moeten bevinden en controleer de code op deze regel. Vaak gaat het maar om kleine foutjes. Denk hierbij aan misplaatste komma’s, het ontbreken van een puntkomma aan het einde van elke codeerregel, het gebruik van verkeerde haakjes of een andere kleine fout.

Zie je op deze aangegeven regel geen fout? Soms werkt een fout in een eerdere of latere regel door op de regel waar de foutmelding wordt aangegeven. Als je de fout hebt gevonden, pas je deze uiteraard aan.

4. Sla op en upload

Sla de vernieuwde versie van de code op. Zorg er wel voor dat je de oude code ook nog even bewaart, voor het geval dat deze code meer of andere foutmeldingen bevat. Upload vervolgens de nieuwe versie naar de server. Doe dit met behulp van je FTP-client.

5. Ververs en controleer de website

Nu het nieuwe bestand voor de code geüpload is, zou de foutmelding verdwenen moeten zijn. Ververs de pagina door voor de adresbalk op het rondje met de pijl te klikken, of maak gebruik van de control + F5 toetsen op Windows of de Command + R toetsen op een Mac. Je kunt ook voor de zekerheid je volledige browser sluiten en opnieuw naar de website navigeren. De syntax error is nu verdwenen en je website is weer foutloos online.

Vraag het een WordPress Specialist

Lukt het niet om de foutieve code te vinden of aan te passen? Of blijft de syntax error zich toch voordoen, ondanks je aanpassingen? Geen paniek, neem dan gewoon contact op met een van onze specialisten. De specialisten van WP Specialist hebben alle kennis in huis om jouw code grondig te controleren op fouten en passen deze vervolgens graag voor je aan. Zo ben je alsnog verlost van die vervelende syntax error.

Geef een reactie